Commercial refurbishment

The Problem

An office complex in the centre of Chesterfield was occupied on the lower floors with the upper floors in need of refurbishment ready to let to a new client.

It was decided that prospective new clients would prefer to see open plan office areas where they, as tenants, could re-configure the space to their own specification.

Creating open plan areas would require various elements of work to be carried out including: electrical; suspended ceiling; plastering and decorating; joinery; flooring and general plumbing.

Due to the offices on the lower floors being occupied and operational throughout the day, noise and disruption would have to be kept to a minimum. In addition the access / egress point would be through the same entrance as the incumbent tenants. Close liaison with all parties would need to be established and maintained.

FPM’s Solution

FPM felt the project had two distinct parts. One was the logistics and management and the second was the works.

In order to ensure the smooth transition, FPM held meetings with both the landlord and tenant and a plan of action was put together. The plan laid out the programme and the logistics of carrying out the works whilst the remainder of the building was live.

It was agreed that the works would be programmed for day time working with the exception of noisy works, which would be carried out prior to the operational hours of business. All deliveries and waste removal would be carried out either prior to or after business had closed. Works to public areas, the staircases and landings would be carried out on an out-of-hours basis.

The Full Story

FPM’s client is the landlord of the office complex in the centre of Chesterfield. The lower floors were occupied by the client themselves along with other businesses.
The upper floors had recently been vacated and were in need of refurbishment in order to bring back to a standard to re-let.

FPM was called in by Nationwide Building Society to carry out the refurbishment of the vacant offices on the upper floors of the office complex.

All partitions that formed internal offices were to be removed to create the open plan desired. In order to remove partitions, FPM had to isolate and remove all electrical supplies running through the partitions. On the face of it, removing supplies appeared easy, however, the circuits were random, therefore all circuits had to be traced back to distribution boards in order to isolate. Once the electrics were made safe the partitions were dismantled and removed from site.

As the walls had been taken down the existing lighting plan had to be re-configured which then led to the suspended ceilings having to be tidied up by cutting back sections and introducing new track and tiles.

The standard of decoration was to be upgraded with a complete redecoration throughout. This included the open plan offices and all toilets.

An overhaul of the existing toilets was required as the condition was extremely poor. The toilets were enhanced with new sanitary ware and flooring as well as being decorated.

The flooring to all common areas was upgraded including the entrance stairs from the main entrance of the building, the entrance stairs, through to the offices being refurbished. The offices received new flooring to add to the whole scheme.

The logistics of keeping the offices live was challenging, however, with the co-operation of all parties the new floors were laid with the minimum of inconvenience.

In order to keep in line with Building Regs Part B Fire Safety; Section B1 Means of Escape; Section 5.33 Lighting of Escape Routes the emergency lighting was also upgraded.